Vlaamse weigering wapenuitvoer naar Saudi-Arabië verdient lof

wapenexport

Door een vergunning te weigeren voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de juiste keuze gemaakt. Wie kan nog wapenexport toelaten naar een land dat 2016 inzette met een massa executie na een rechtsgang met haar op?

De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) ziet geen graten in de aflevering van wapentuig aan Saudi-Arabië. De oliestaat is zelfs goed voor de afname van zo’n 37% van de Waalse wapenuitvoer. Wapens die het ook inzet in de Jemenitische burgeroorlog, waar het zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden.

Dit tot onvrede van de Vlaamse socialist Dirk Vandermaelen (sp.a) die verklaarde het ‘voor 500 procent’ oneens te zijn met Magnette. ‘We mogen geen handel drijven met landen die in oorlog zijn of die een duidelijk faciliterende rol spelen in een conflict, noch aan landen die de mensenrechten systematisch schenden’, aldus Vandermaelen.

VOS eist dat een algemeen uitvoerverbod van wapens naar oorlogvoerende landen wordt ingesteld, ook al is er geen rechtsgrond voor zo’n algemeen embargo.

Een reactie op “Vlaamse weigering wapenuitvoer naar Saudi-Arabië verdient lof

 1. BESTE,
  In 2012 was België de grootste Europese exporteur van lichte vuurwapens naar het Midden-Oosten. 40% van de Europese wapenuitvoer was afkomstig uit de Waalse fabriek FN Herstal.
  Belgische bedrijven hebben in 2012 in totaal voor meer dan 260 miljoen Euro aan wapens of wapensystemen uitgevoerd.
  Het belangrijkste bedrijf van de Waalse wapenindustrie (FN Herstal) is gericht op de productie van vuurwapens, munitie en explosieven. Mecar uit Seneffe staat op de tweede plaats, en maakt zware munitie en explosieven.
  De Vlaamse wapenindustrie produceert hoogtechnologische componenten voor grotere wapensystemen. Visualisatieschermen voor pantservoertuigen, vuurgeleidingssystemen en allerlei militaire textielproducten. Barco is de belangrijkste Vlaamse speler, met militaire beeldschermen die in meer dan 250 defensieprogramma’s wereldwijd gebruikt worden.
  De belangrijkste klanten zijn Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.
  De VS zijn bijna constant in staat van oorlog, en Saoedi-Arabië schenden volgens onze normen en waarden de mensenrechten.
  Wat zin heeft het nu om Vlaanderen te verbieden te verkopen terwijl Wallonië dat wel blijft doen.
  Saoedi-Arabië en de VS kunnen gemakkelijk via Turkije, en nog enkele andere landen, aan Belgische wapens en technologieën geraken. Wordt dat ook gecontroleerd, of komen de Vlamingen weer in een mistgordijn van de Vlaamse Regering terecht.?
  VLgr,
  André Vanhaeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *