11 novemberherdenkingen: een korte terugblik

Over heel Vlaanderen is de wapenstilstand herdacht. 94 jaar geleden legden de Europese legers de wapenen neer en sloten vrede met elkaar. Door heel Europa weerklonk de roep om ‘nooit meer oorlog’. Gezien de oorlogen die nu woeden, blijft deze boodschap ook anno 2012 relevant. Wij kijken terug op de verscheidene herdenkingen van 11 november.

In Wevelgem nam onze voorzitter Philippe Haeyaert deel aan de officiële herdenking. Zoals u hier op de foto’s kunt zien, mocht hij namens VOS een krans leggen.

In Eigenbilzen vertegenwoordigde gedelegeerd bestuurder Ivo Coninx VOS bij de officiële herdenking, zoals u hier kunt zien. Ook hij sprak over de actuele boodschap van Filip De Pillecyn.

In Antwerpen mocht de lokale afdeling van VOS samen met die van de Vlaamse Volksbeweging een krans leggen bij de officiële herdenking in het Stadspark. Een historische gebeurtenis, want het was de eerste keer dat, na lang aandringen, VOS en VVB de krans mochten leggen binnen de officiële ceremonie. Hier vindt u de foto’s.

In Diksmuide vond de Internationale Vredesdag plaats. Onder andere Vlaams minister Geert Bourgeois was aanwezig. VOSser Marc De Meyer hield een toespraak over Filip De Pillecyn. U vindt de tekst hier, op de webstek van de IJzertoren. Na de Vredesdag was er een hulde in de crypte met een kranslegging. Algemeen voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Paul De Belder hield daar een inspirerende toespraak (hier terug te vinden). VOS-bestuurslid Werner Vandenberghe maakte foto’s: u vindt ze hier.