Indrukwekkende kortfilm over shellshock in de Grote Oorlog

Wie nooit een oorlog meemaakte, kan moeilijk vatten hoe gruwelijk de Eerste Wereldoorlog was. Alleen al de artilleriebombardementen konden soldaten letterlijk gek maken. De Duitse schrijver en militair Ernst Jünger omschreef zo’n bombardement als vastgebonden aan een paal staan en telkens de hamer net naast je hoofd in het hout geslagen krijgen.

Een bombardement kon een soldaat zo overdonderen, dat hij in een toestand van shellshock kwam. Hij kwam als het ware los van zijn omgeving in een nachtmerrie terecht.

In de Eerste Wereldoorlog was er bitter weinig medelijden met deze getraumatiseerde militairen. Alleen al aan Britse zijde werden 306 Britse soldaten geëxecuteerd voor het niet uitvoeren van bevelen. Achteraf bleek vaak dat ze verlamd waren door shellshock.

David Roddham heeft met Coward een kortfilm gemaakt waarin op indrukwekkende wijze het fictieve verhaal wordt verteld van een Ierse soldaat die gefusilleerd wordt omdat hij zo van slag was dat hij een bevel niet had uitgevoerd. Het getuigenis ten laste van een arrogante Engelse officier was er te veel aan.

Het is niet de eerste keer dat David Roddham het traumatiserende van oorlog op film zet. Hij werkte mee aan de kaskraker Saving Private Ryan (1998), waarin een hoofdrolspeler bij de landing in Normandië op D-Day in een toestand van shellshock komt.

Coward was in november 2012 al te zien op festivals, maar is sinds deze maand ook op het internet te bekijken. Klik HIER om de film te beginnen.