De allerlaatste getuigen

Drie jaar geleden stierf Harry Patch op de gezegende leeftijd van 111 jaar. De Engelsman was de laatste veteraan die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog had gediend – en wel in het West-Vlaamse Ieper.

Vandaag kunnen de kinderen van veteranen nog steeds getuigen van de gruwelijke impact die oorlog op mensenlevens heeft. Maar ook hun aantal slinkt gestaag. Opdat hun herinneringen niet verloren gaan, heeft Canvas ze voor de camera geïnterviewd. Vanavond, om 21.35u, zendt het de eerste aflevering van de zesdelige reeks De allerlaatste getuigen uit.

VOS heeft in 1993 de toen nog levende veteranen geïnterviewd. De documentaire, uitgebracht onder de titel ‘IJzerkinderen’, wordt binnenkort op het YouTube-kanaal van VOS gepubliceerd.

Hier kunt u op de webstek van Canvas een voorproefje zien.