Ontluisterende documentaire over Afghaanse oorlog

‘In Afghanistan voltooien we onze overgang naar Afghaanse verantwoordelijkheid voor veiligheid. Onze troepen gaan thuiskomen. Onze vechtmissie gaat eindigen. En we gaan samenwerken met de Afghaanse regering om veiligheidstroepen te trainen, en een antiterroristische macht onderhouden die er voor zorgt dat Al-Qaeda nooit weer een veilige haven kan vestigen om aanvallen te plegen tegen ons of onze bondgenoten.’

Aldus de Amerikaanse Commander in Chief Barack Obama vorige week. Het zijn verdacht optimistische woorden, vooral na het kijken van de net gepubliceerde documentaire This is what winning looks like.

Filmmaker Ben Andersons documentaire volgt Amerikaanse adviseurs die gestationeerd zijn bij het Afghaans leger. De troepen die zij begeleiden gebruiken heroïne, lopen geregeld over naar de Taliban en kidnappen onschuldige burgers voor losgeld. Door de geallieerden gekochte raketwerpers worden verkocht op de bazaar, en eindigen uiteraard in de handen van de vijand.

Ben Anderson constateert: ‘We vertrekken niet [uit Afghanistan] omdat we onze doelen bereikt hebben, we vertrekken omdat we het bereiken van die doelen opgegeven hebben’. Is dit ook het resultaat van tien jaar dure en gevaarlijke inzet van het Belgisch leger in Afghanistan?

Bekijk de documentaire hieronder of HIER.