Duw de F-35 niet door onze strot

110211-O-XX000-001Drie maanden geleden protesteerde de vredesbeweging, VOS-Vlaamse Vredesvereniging incluis, in Brussel tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Kleine-Brogel. Een ijzige stilte was de reactie van de Belgische regering.

68 miljoen euro per stuk

IJzige stilte heerst nu ook rond de vervanging van de F-16. Defensie zegt alle opties open te houden, maar wij kennen dankzij expert Hans Kristensen in De Standaard al de opvolger: de F-35. Een peperduur toestel, waarvan de ontwikkelingskosten sinds 2001 met meer dan 50% gestegen zijn. Allicht zal het dan ook niet bij €68 miljoen per stuk blijven.

Ter vergelijking: de Super Hornet, een geavanceerde versie van de betrouwbaar gebleken F-18, kost hooguit €45 miljoen. Producent Boeing heeft dit beloofd aan de Canadezen, toen zij in 2012 twijfelden over de aanschaf van de F-35.

Kernwapens

Toch vaart de Belgische regering blind op de F-35 af. Dit dankzij een geniepige streek van de Amerikanen. Recent zijn de kernwapens in Kleine-Brogel vernieuwd. Nu kunnen ze alleen nog gedragen worden door de bejaarde F-16  of de F-35. Het jongste kindje van de Amerikaanse defensie wordt door de strot van België geduwd.

De reden is geld. De ontwikkelingskosten blijven oplopen, maar de afzet vermindert. Verscheidene landen hebben al het project verlaten. De F-35 heeft namelijk zoveel kinderziektes dat een uitgelekt rapport van het Amerikaans ministerie van Defensie stelt dat de ingebruikname misschien wel een jaar uitgesteld moet worden. Ter informatie: de eerste testvlucht was al in 2006.

Met de F-35 zal de Belgische regering een hoge rekening betalen voor een politieke steen in de maag. Zij mag de boodschappen – de kernwapens – van Amerika vervoeren, maar alleen met een exorbitant duur vliegtuig.

 

Uit onze zak betaald.