Pionier van dienstweigering wordt herdacht

lierdeHeeft de staat het absolute recht twee jaar van je leven op te eisen voor krijgsdienst? In België lange tijd wel. Wie opgeroepen werd en weerstond, ging de gevangenis in.

Het overgrote deel van de dienstplichtigen koos het geweer boven de cel. Zo niet Jean Van Lierde. De christen en voormalig verzetsman was faliekant tegen elke vorm van geweld, en weigerde daarom in 1949 dienst. Dat kwam hem op 15 maanden gevangenisstraf te staan. Ook moest hij 6 maanden vervangende dienst leveren in de mijn van Bois du Cazier in Marcinelle, waar de werkomstandigheden deplorabel waren.

Pas op 3 juni 1964 tekende koning Boudewijn een wet die gewetensbezwaarden een alternatieve dienst liet vervullen. Eindelijk erkenning voor Van Lierde (die een drijvende kracht was achter de wet) en een uitweg voor de vele gewetensbezwaarden die volgden.

Een halve eeuw na het tekenen van de wet wordt Jean Van Lierde herdacht. Wij roepen alle sympathisanten van gewetensbezwaarden tegen militaire dienst, op om die bij te wonen. Nadien is er een receptie (met mogelijkheid om te eten). Kijk HIER voor meer praktische informatie.

Datum: Zaterdag 17 mei om 17u.
Locatie: Begraafplaats van Watermaal-Bosvoorde, Buksboomstraat / Rue du Buis, toegang via de hoogst gelegen ingang. Receptie in Psylopone, Gemeentelijk Godshuisstraat 90, Watermaal-Bosvoorde.
Aanmelden: Via sambiesemans@skynet.be of 0473/55.29.86.