Fotograaf publiceert foto’s gewonde gronden van WO I

Toeristen die het slagveld van Verdun bezoeken, verwachten eindeloze rijen graven, overgebleven forten, statige oorlogsmonumenten. Wat velen van hen verrast en misschien wel de grootste indruk maakt, is de meest stilzwijgende getuige van het oorlogsgeweld: het landschap. 98 jaar na dato is Verdun nog steeds een maanlandschap, zoals u onder kunt zien. ‘Nooit meer oorlog’ lijkt de gewonde grond te schreeuwen.

bericht foto's slagvelden 1

Fotograaf Michael St. Maur Sheil is gespecialiseerd in de Eerste Wereldoorlog en legde het maanlandschap van Verdun op de gevoelige plaat. Ook andere slagvelden fotografeerde hij, zoals een gigantische krater vlakbij de Somme.

bericht foto's slagvelden 2

Een ooggetuige schreef over de explosie in 1916 (zie filmpje): ‘De ganse aarde verrees en flitste, een enorme en magnifieke zuil steeg de lucht in. Er was een oorverdovend gebrul dat al het geweren verdronk, de machine in de lucht zijdelings in de lucht slingerde. De kolom aarde steeg hoger en hoger, tot bijna 1300 meter. Daar hing het (of leek het te hangen) een moment lang in de lucht, als het silhouet van een grote cipresboom, om daarna weg te vallen in een uitdijende kegel van stof en puin.’

Klik HIER om alle foto’s te zien (ook van de Vlaamse slagvelden).