Vlaamse resolutie tegen kernwapens als opstap naar kernwapenvrije wereld

Kernwapens de wereld uit. Het blijft een moeilijke klus.

Daarom is VOS-Vlaamse No nukes tidymanVredesvereniging, opgericht door Vlaamse IJzerfrontsoldaten in 1919, bijzonder verheugd dat het Vlaams Parlement op initiatief van Wouter Van Besien (Groen) en Wilfried Vandaele (N-VA) op 22 april een resolutie tegen kernwapens heeft aangenomen.

Van Besien gewaagde van ‘een politiek feit dat als platform kan dienen voor de volgende stap’. Je moet inderdaad ergens beginnen. Maar gemakkelijk zal het niet zijn, zoals Vandaele aanstipte: ‘Het moet de bedoeling zijn om internationaal iets in beweging te krijgen’. De goedkeuring gebeurde precies op de 100ste verjaardag van de eerste gifgasaanval in Ieper. Zo onderstreept het Vlaams Parlement dat de herinnering aan de tragiek van de Grote Oorlog politiek relevant blijft. Terecht merkte Vandaele op dat het streven naar een kernwapenvrije wereld logisch voortvloeit uit het in 1914-18 in de Vlaamse beweging geboren ‘Nooit meer Oorlog’.

Er is nog werk aan de winkel. Maar deze resolutie schept alvast moed.