Verdere staatshervorming dringt zich op om Vlaamse welvaart en welzijn te garanderen

Journalisten maakten onlangs dankbaar gebruik van een enquête van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) om te besluiten dat een nieuwe staatshervorming niet aan de orde is. Dat onderzoeker Koen Abts opmerkt dat het communautaire allicht wat uit beeld verdwijnt omdat het is doorgedrongen in andere terreinen zoals werkgelegenheid, vermeldden ze slechts in de marge. Sommigen insinueren zelfs eens te meer dat communautaire en sociaaleconomische kwesties los staan van elkaar. Wij weten wel beter. De enorme transfers van noord naar zuid bijvoorbeeld verlagen het Vlaamse welzijnsniveau, zie De Vos, ‘Transfers snijden in Vlaams welzijn. Solidariteit als stopwoord’ . Of hoe het maatschappelijk debat in dit land sowieso communautair is geladen, tenminste als het een kans krijgt…