e-vos april 2016

NIEUWS

Persmededeling VOS - Aan de IJzer: Heruitgave Open Frontbrieven

Posted on maart 26th, 2016 by VOS

Heruitgave Open Frontbrieven   Op 11 juli 1917 gaf de Frontbeweging met de Open brief aan den Koning der Belgen, Albert I uiting aan het Vlaamse ongenoegen achter het IJzerfront. In latere brieven en documenten herformuleerden diverse auteurs in onbezet België vanuit hun eigen wereldbeelden de Vlaamse grieven, met een wisselend bereik. De brieven en Lees meer


OPROEP: VOS is nog op zoek naar frontbrieven van soldaten uit 1914-1918. Niet alleen van Vlaamse, maar ook van Waalse, Britse, Duitse, Franse en andere nationaliteiten. Wie interessant materiaal bezit, gelieve contact te nemen met het VOS-secretariaat, tel. 03/213.35.85 of info@vosnet.org. Dank bij voorbaat.

22/03/2016 - Terroristische aanslagen in Brussel

Posted on maart 22nd, 2016 by VOS

'En de winnaars zijn...' // Vredespoëzieprijs 2016

Posted on maart 14th, 2016 by VOS

  GENT – Scholieren en volwassenen uit heel Vlaanderen namen in het najaar van 2015 deel aan de Vredespoëziewedstrijd van VOS – Vlaamse Vredesvereniging. Zaterdag was het dan eindelijk zover en werden de winnaars bekendgemaakt in Theater Tinnenpot tijdens een sfeervolle bijeenkomst met woord en muziek. De verwelkoming viel te beurt aan juryvoorzitter prof. Frans-Jos Lees meer


KALENDER

Vrijdag 15 april, 13u.
Vredesconferentie. Brussel. Met kritische toets van het Belgische buitenlands- en defensiebeleid en aandacht voor de geplande aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Brussel. Organisatie: Platform Geen gevechtsvliegtuigen. Meer info.

Vrijdag 15 april, 11u. tot 16u.
Evenementenbeurs van Vl@s in ’t Bauhaus, Slachthuisstraat 60 te Sint-Niklaas, op 5 min. wandelafstand van het station. Voor de derde maal organiseert Vl@s deze beurs waarbij afdelingsbesturen kennis kunnen maken met een ruim aanbod op het gebied van lezingen, voordrachten, reisverhalen, reizen… Inkom is gratis, maar vooraf een seintje geven aan tamara@vlaamseactievesenioren.be is wenselijk. Voor alle informatie kan je terecht op voorgaand adres of tel. 03/233.50.72

Zaterdag 23 april, 14.30u. Noordpeene (‘Vlaanderen in Frankrijk’)
40-ste jaarlijkse ‘Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene’. Verzamelen aan het dorpsplein aan de kerk. Meer info.

Zondag 24 april, 14u.
Manifestatie Geen gevechtsvliegtuigen.
 Brussel.
Organisatie: Platform Geen gevechtsvliegtuigen. Meer info.

Zaterdag 21 mei.
Bloemenhulde voor Firmin Deprez.
 Diksmuide – Crypte IJzertoren.
Nadere info volgt.

Antwerpen

Wilrijk Donderdag 12 mei, 20u.
‘De weg naar Santiago de Compostella’.  Enkele deelnemers vertellen over deze voettocht langs aloude pelgrimswegen met vele mogelijke startpunten.  Oosterveldzaal van het Wilrijks districtshuis, Bist 1. Info: Jef Eggermont, jefeggermont@telenet.be. In samenwerking met DF Wilrijk.

Oost-Vlaanderen

Maldegem Zondag 24 april
Tentoonstelling erfgoeddag in de loodsen van de technische dienst gemeente (Bloemestraat): symbolen-vlaggen. Meer info: Raf De Naegel, raf.denaegel@gmail.com.

Melle Zondag 24 april, 14.30u.
In het spoor van de Grote Oorlog: ‘Op zoek naar de zeppelin LZ37’. Samenkomst. Gemeenteplein Melle voor rondrit per autocar. Inschrijven door storting van €45 per persoon op rekening VOS Melle, BE79 8904 4417 2933. Meer info bij Adeline De Graeve: adeline.de.graeve@telenet.be.

Melle Vrijdag 24 juni – zondag 26 juni
Weekendreis ‘Tuinen van Zuidoost England’. Volzet.

Vlaams Brabant

Beigem Zaterdag 16 april, 19u. Zondag 17 april, 15u.
Lenteconcert Beigem lokaal CC Strombeek-Bever. Meer info: Ludo De Smedt, vos-beigem@telenet.be.

Beigem Zaterdag 23 april, 17u. en Zondag 24 april, 11.30u.
Jaarlijks restaurant in de parochiezaal Zevensterre te Beigem. Meer info: Ludo De Smedt, vos-beigem@telenet.be

West-Vlaanderen

Izegem Zaterdag 12 april, 20u.
Een avond over Izegem vroeger en nu met Jim Dupont, beter bekend als Jimmy van ’t Doolcruyt. Een verhalende avond geschiedenis. Info: Patrick Deprez, patrickdeprez56@gmail.com.

Wevelgem Vrijdag 9 april, 19u.
Opening tentoonstelling ‘De Zijkant van de oorlog’ in de IJzertoren te Diksmuide. (Organisatie Bedevaart naar graven aan de IJzer).

Wevelgem Zaterdag 9 – 15 april
Tentoonstelling in het OC De Cerf  te Gullegem, Kerkstraat 1 over Gullegem, Moorsele en Wevelgem en de provincie West-Vlaanderen in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, 1815 – 1830. De tentoonstelling kun je bezoeken tijdens de openingsuren elke dag: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17uur  (organisatie Heemkring De Meiboom – Gullegem in samenwerking met het West-Vlaams Archievenplatform afgekort als W.A.P.).Toegang is gratis. Voor inlichtingen, Philippe Haeyaert, 0476/632.961 (bij voorkeur tussen 19 en 20u.).

Wevelgem Zondag 24 april
Erfgoeddag met als thema ‘rituelen’. Voor inlichtingen, Philippe Haeyaert, 0476/632.961 (bij voorkeur tussen 19 en 20u.).

Wevelgem Zaterdag 21 mei
VOS Lode de Boninge neemt deel aan bloemen voor helden m.b.t. Firmin Deprez te Diksmuide – Crypte IJzertoren (zie bij VOS-Nationaal).

IN BEELD

Maart in beeld.

Geef een reactie