e-vos juli 2016

NIEUWS

Met het nieuws van een BREXIT en de recente terreuraanslag in Istanbul zou je haast de talrijke vakbondsacties vergeten die de afgelopen weken het nieuws kleurden. De felle Waalse vakbondsacties tegen de sociaaleconomische regeringsmaatregelen wakkerden echter het communautaire vuur aan. Stof voor de Vlaamse Feestdag? Allicht: 

Vredesfietseling blaast 40 kaarsjes uit (18 t.e.m. 21 augustus 2016)

Posted on juli 1st, 2016 by VOS

In 1977 rijpte in de VUJO-kernen van Leuven en Gent eenzelfde idee: met de fiets naar de IJzerbedevaart fietsen. Op vrijdag trok men vanuit Leuven naar het college van de paters Jozefieten in Melle. Op zaterdag sloot een groep uit Gent aan en werd naar Diksmuide gereden, waar in tenten op één of andere weide Lees meer


Tijd voor eurorealisme

Posted on juni 27th, 2016 by VOS

Met 52 % kiest Groot-Brittannië om de EU te verlaten. Hoog tijd dat de regeringsleiders zich beraden over het nut en de werking van de Europese instellingen. De Europese integratie heeft een grote meerwaarde: de economische verstrengeling heeft vrede, welzijn en welvaart gebracht. Maar de zeggenschap van de Unie moet zich niet uitbreiden over alle Lees meer


Bloemen voor Helden - Firmin Deprez

Posted on mei 20th, 2016 by VOS
Bloemen voor Helden - Firmin Deprez

THEMAWEEK FIRMIN DEPREZ Naar aanleiding van ons project Bloemen voor Helden, belichtte gastauteur Raf Praet, doctorandus in geschiedenis, tussen 16 mei en 21 mei, leven en dood van IJzersymbool Firmin Deprez. De teksten werden verzameld op deze pagina en op de Facebookpagina van VOS en Bloemen voor Helden. Op 21 mei vond de eigenlijke herdenking plaats in Diksmuide. Lees meer


KALENDER

Maandag 11 juli
Op 11 juli vieren we onze nationale feestdag

Donderdag 18 augustus t.e.m. 21 augustus
40ste Vredesfietseling
De Vredesfietseling is een begeleide fietstocht voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Voor de 40ste editie fietsen we donderdag 18 augustus tot en met zondag 21 augustus door het Vlaamse landschap en herdenken we de Eerste Wereldoorlog met oog voor Vlaamse ontvoogding. Meer info en inschrijvingen

Zondag 28 augustus
De Pillecynherdenking en oprichting Heldenhulde comité, Gent
Vanaf 15u. zijn er verschillende gegidste rondleidingen op Campo Santo
Om 16.30u. komt professor Frans-Jos Verdoodt over deze onderwerpen spreken in het Sint-Janscollege. Aansluitend is er een receptie met broodjes

Vrijdag 9 t.e.m. 11 september
Festival Ten Vrede, Diksmuide
Al jaren een aanklacht vormend tegen alle soorten van geweld, zet het muziekfestival ‘Ten Vrede’ ditmaal een speciale vrouwelijke editie op de agenda met o.a. namen als Axelle Red, Trixie Whitley, Intergalactic Lovers, het meisjeskoor Scala, Lieve Blancquaert. Zoals steeds is ook VOS van de partij. Om allen welkom te kunnen heten aan onze stand, zijn we nog op zoek naar enkele helpers. Ben jij zaterdag 10 en/of zondag 11 september vrij om onze stand te bemannen? Stuur ons dan snel een berichtje via info@vosnet.org om af te spreken. Meer info over het festival

Zondag 18 september
VOS aan de IJzer, Diksmuide, 10u.
Een dag voor de leden en sympathisanten van VOS Vlaamse Vredesvereniging:

10u
. Ontvangst met koffie en koffiekoeken
11u. Plechtigheid met
– Verwelkoming – Ivo Coninx, voorzitter VOS
– Gedichten – Erika De Stercke
– Gasttoespraak – Rik Van Cauwelaert
– Cabaret – Karel Declercq
– Nawoord – bestuurder van VOS
– Muziek en samenzang – Goedele Janssens
– Bloemenhulde bij de crypte
13u. Barbecue
– Huldiging ledenkampioenen door Ivo Coninx, voorzitter VOS
– Muziek – Goedele Janssens
14.30u. Geleid bezoek van de tentoonstellingen
– ZIJ-kant van de oorlog
– De Belgische soldaat

Uiterlijk donderdag 8 september 2016 inschrijven indien men gebruik wenst te maken van het vervoer of wenst deel te nemen aan de barbecue:
– Gratis busvervoer met opstapplaatsen: Genk, Hasselt, Lummen, Antwerpen, Sint-Niklaas en Gentbrugge
– Maaltijd: € 15 per persoon. Inbegrepen in deze prijs: worst, kalkoensaté, kippenbil, scampi spies, 8 soorten groenten, aardappelen, brood en sauzen.
Inschrijven kan via info@vosnet.org, tel 03/213.35.85 of door de inschrijfstrook van het a.s. juli-augustus dubbelnummer van ons tijdschrift De Vos terug te sturen.

T.a.v. de leden van de Algemene Vergadering: houd deze datum vrij:
Zaterdag 22 oktober
Algemene vergadering, Antwerpen
Gastreferaat Frank Judo: over de communautaire stand van zaken

Antwerpen

Turnhout Maandag 11 juli, 11u.
11 juliviering aan het Jozef Simonsmonument bij het kasteel van de hertogen van Brabant. Om 11.45u. volgt een academische zitting in het Turnhouts stadhuis met toespraken van Ludo Simons en de voorzitter van VOS-Turnhout. Meer inlichtingen: Dirk Mertens: dirk.mertens18@telenet.be

Kontich Maandag 11 juli, 20u.
Gemeente Kontich programmeert De Vredestroubadour n.a.v. 11 juli. Er wordt een speech voorzien, vragenmoment na de voorstelling en drankje. Alle VOSsen zijn welkom. Deze activiteit is gratis. Inschrijven verplicht via de vrijetijdsbalie: 03/450.78.31 of uitwinkel@kontich.be.

Limburg

Genk-Bilzen Zondag 10 juli, 11u.
Vlaamse mis in St. Mauritiuskerk, Bilzen-centrum. Feestrede door Ivo Coninx. Aperitiefconcert om 12u. in zaal Concordia door Harmonie Recht door Zee en Vlaamse samenzang. Een organisatie van Vlaamse Verenigingen verenigd in 11 juli werkgroep Bilzen. Elkeen van harte welkom, toegang gratis. Meer info: Paul Dubois: duboispaul@telenet.be

Oost-Vlaanderen

Melle Maandag 11 juli
Deelname aan Vlaanderen Feest – Gemeente Melle. Meer info

Wondelgem Zondag 21 augustus
47ste Wondelgem Wandelt & 18de Wondelgem Fietst. 10 vrijkaarten te bekomen bij Dirk Buys: dirkbuys@telenet.be of 09/253.64.36.

Maldegem Zaterdag 27 augustus, 10.15u.
Vredeswake aan het Canadees kerkhof, Prins Boudewijnlaan, Adegem (Maldegem)
Op het programma staan gedichten, (samenzang)liederen, en redevoering door gastspreker Frank De Vis, eerste schepen van Melle en bestuurslid van VOS Melle. Aansluitend kransneerlegging aan de cenotaaf en last post met een woordje van dank en uitnodiging voor de traditionele receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Maldegem in CC ‘Den Hoogen Pad’, Adegem-Dorp 16B, Adegem. Hier geeft de afgevaardigde van het Gemeentebestuur tevens een toespraak. Organisatie: VOS Oost-Vlaanderen i.s.m. VOS Maldegem, VOS Adegem en VOS Melle. Meer info: Robert De Clerck, declerck.robert@belgacom.net

Destelbergen Zaterdag 27 augustus tot 18 september
Tentoonstelling ‘WO I gelezen in zijn affiches’ in het gemeentelijk museum Destelbergen.
In samenwerking met de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas & VOS Vlaamse Vredesvereniging e.a. Meer info: Hugo De Smet: hugo.desmet@hotmail.com

Wondelgem Zaterdag 27 augustus
Vredeswake aan het Canadees kerkhof, Prins Boudewijnlaan te Adegem, in samenwerking met VOS-Oost-Vlaanderen, VOS-Maldegem en VOS-Melle. Meer info: Dirk Buys: dirkbuys@telenet.be of 09/253.64.36.

‘De Lieve tscoenste juweel dat de stede heeft’, een zeer interessant boek. De herdruk verschijnt in het najaar, u kan reserveren door storting van €28 op rekeningnr.: BE41 9731 5770 9910 op naam van Nadine Lenssens, Frans Louwersstraat 13, 9032 Wondelgem. Info: j.vandeveire@scarlet.be en nadine.lenssens@telenet.be.

West-Vlaanderen

Wevelgem Maandag 11 juli, 18u.
11 juli mis in de Sint-Hilariuskerk, Grote Markt te Wevelgem. I.s.m. Davidsfonds Wevelgem. Meer inlichtingen Philippe Haeyaert, philippe.haeyaert@gmail.com

Maandag 11 juli, 19.30u.
Gelegenheidsvoordracht door Mia Doornaert ‘Vloms of Nederlands? Voor welke taal heeft Vlaanderen ‘gevochten’?’ Dwarsschuur Gullegem. I.s.m. de gemeentelijke Culturele Raad Wevelgem. Meer inlichtingen Philippe Haeyaert, philippe.haeyaert@gmail.com

Zaterdag 20 augustus, 13.45u.
Poperinge, Lijssenthoek Military Cemetery, Boescheepseweg, 8970 Poperinge. Rondleiding en uitleg site door Johan Sanders (Ieper). Vervolgens, bezinning en kransneerlegging in aanwezigheid van de vredesfietseling en het stadsbestuur van Poperinge. Meer inlichtingen Philippe Haeyaert, philippe.haeyaert@gmail.com

Izegem Zaterdag 20 augustus, 13.30u.
Samenkomst aan ‘De Leest’ voor een bezoek aan het Talbot House en Lysenthoek cemetry. Meer info: patrickdeprez56@gmail.com

Zondag 18 september, 8u.
Tweejaarlijkse uitstap naar Frankrijk: Valencijn, Mormal, Maroilles en Le Quesoy. Vertrek om 8u. aan Aldi, terug rond 20u. Deelname: €60. Meer info: patrickdeprez56@gmail.com.

VOS Lode De Boninge Zondag 18 september
Deelname aan de ledendag VOS aan de IJzer (organisatie : Verbond VOS, vzw, Vlaamse Vredesvereniging).

IN BEELD

De Vossenvlag van As is terug opgedoken, weliswaar ernstig beschadigd. Dank zij de goede zorgen van de gemeente, de heemkundige kring Sint-Aldegondis en de Erfgoedcel zal er een aanzienlijk bedrag gespendeerd worden om deze vlag te herstellen. Na de restauratie hoort u meer hierover.

vlag As

Geef een reactie