e-vos september 2016

NIEUWS

PERSBERICHT: Geert Bourgeois over Vlaanderens buitenlands beleid in De Vos

Minister-President Geert Bourgeois geeft in september in het maandblad De Vos van VOS-Vlaamse Vredesvereniging een overzicht van zijn visie op de internationale context waarin Vlaanderen vandaag staat. Zo maakt de minister-president, die ook de portefeuille Buitenlands Beleid beheert, meteen duidelijk dat Vlaanderen er alle belang bij heeft een pro-Europese politiek te voeren. ‘Ik ben absoluut Lees meer


KALENDER

Vrijdag 9 t.e.m. 11 september
Festival Ten Vrede, Diksmuide
Zoals steeds is VOS van de partij. Kom ons een bezoekje brengen op zaterdag 10 september. We beschikken over voldoende helpers voor onze stand, dank aan alle bereidwilligen. Festival Ten Vrede vormt al jaren een aanklacht tegen alle soorten van geweld en zet ditmaal een speciale vrouwelijke editie op de agenda met o.a. namen als Axelle Red, Trixie Whitley, Intergalactic Lovers, het meisjeskoor Scala, Lieve Blancquaert.


Zondag 18 september
VOS aan de IJzer, Diksmuide, 10u. 
Een dag voor de leden en sympathisanten van VOS Vlaamse Vredesvereniging. De inschrijfstrook is toegevoegd in bijlage bij deze nieuwsbrief. Inschrijven voor 8 september 2016 voor bus (gratis) en eten (€15).

banner vos aan de ijzer 2016

Programma
10u
. Ontvangst met koffie en koffiekoeken
11u. Plechtigheid met
– Verwelkoming – Ivo Coninx, voorzitter VOS
– Gedichten – Erika De Stercke
– Gasttoespraak – Rik Van Cauwelaert
– Cabaret – Karel Declercq
– Nawoord – bestuurder van VOS
– Muziek en samenzang – Goedele Janssens
– Bloemenhulde bij de crypte
13u. Barbecue
– Huldiging ledenkampioenen door Ivo Coninx, voorzitter VOS
14.30u. Geleid bezoek van de tentoonstellingen
– ZIJ-kant van de oorlog
– De Belgische soldaat

Opstapplaatsen bus (vooraf inschrijven):
7u. Welzijnscampus, Weg naar As, Genk
7.20u. Carrefour, Herkenrodesingel 2, Hasselt
7.40u. Carpoolparking, 6 Septemberstraat, Lummen
8.20u. Desguinlei, Antwerpen
8.35u. Shopping Center, Kapelstraat 100, Sint-Niklaas
9u. Carpoolparking, Brusselsesteenweg, Gentbrugge.


21 september t.e.m. 2 oktober
Vlaamse Vredesweek – Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem.
In Congo nemen jonge activisten hun toekomst in eigen handen. Deze nieuwe generatie strijdt op een geweldloze manier voor veiligheid, inspraak en sociale rechtvaardigheid. Congolese jongeren zetten zich in 2016 in voor eerlijke verkiezingen. Tijdens de Vredesweek, die loopt van 21 september tot 2 oktober 2016, geven Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen in samenwerking met 20 partners, waaronder VOS Vlaamse Vredesvereniging een stem aan moedige jongeren uit Congo. Op de campagnewebsite kun je terecht voor meer achtergrond over het thema. Je ontdekt er voorts ons educatief bezinnend aanbod en de activiteitenkalender. En welke acties jij kan ondernemen om de campagne te steunen. www.vredesweek.be


T.a.v. de leden van de Algemene Vergadering: houd deze datum vrij:
Zaterdag 22 oktober
Algemene vergadering, Antwerpen
Gastreferaat Frank Judo over de communautaire stand van zaken


banner VPP 2017
Heden tot 13 november (apotheose: 11 februari 2017)
Poëziewedstrijd: Vredespoëzieprijs
VOS Vlaamse Vredesvereniging organiseert dit jaar al voor de veertiende keer een poëziewedstrijd met feestelijke apotheose. Met het thema ‘toekomst’ richten we ons ditmaal op scholieren van de derde graad secundair onderwijs en volwassenen. Lees voor je begint te schrijven nog even het wedstrijdreglement na op deze website. We zouden niet willen dat jouw poëtisch hoogstandje niet in aanmerking komt. We verwachten je inzending(en) vóór 13 november 2016. Succes! Het wedstrijdreglement is terug te vinden op www.vredespoezieprijs.be. Houd alvast zaterdag 11 februari 2017 vrij voor de feestelijke apotheose in Gent waar de winnaars bekendgemaakt worden. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en met medewerking van Vlaamse Actieve Senioren, Rodenbachfonds en Forum van Vlaamse Vrouwen.


Oost-Vlaanderen

Destelbergen Zaterdag 27 augustus tot 18 september
Tentoonstelling ‘WO I gelezen in zijn affiches’ in het gemeentelijk museum Destelbergen. In samenwerking met de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas & VOS Vlaamse Vredesvereniging e.a. Meer info: Hugo De Smet: hugo.desmet@hotmail.com

Donderdag 8 september: Sandra Vancauwenberghe zal om 20u. een lezing geven over deze tentoonstelling in Zaal Berghine (gelegen achter DOMUS), Dendermondesteenweg 439, 9070 Destelbergen.

Wondelgem
‘De Lieve tscoenste juweel dat de stede heeft’, een zeer interessant boek. De herdruk verschijnt in het najaar, u kan reserveren door storting van €28 op rekeningnr.: BE41 9731 5770 9910 op naam van Nadine Lenssens, Frans Louwersstraat 13, 9032 Wondelgem. Info: j.vandeveire@scarlet.be en nadine.lenssens@telenet.be.

West-Vlaanderen

Wevelgem Zondag 11 september
Open monumentendag. Fietsparcours na de middag langs trage wegen (onder andere kerkwegels) doorheen de deelgemeenten Gullegem en Moorsele met uitleg van diverse bezienswaardigheden (veldkapelletjes & kruisbeelden). Aanvang 13.30u. – Oude Pastorie, Bissegemstraat 54-56, 8560 Gullegem.

Izegem Zondag 18 september, 8u.
Tweejaarlijkse uitstap naar Frankrijk: Valencijn, Mormal, Maroilles en Le Quesoy. Vertrek om 8u. aan Aldi, terug rond 20u. Deelname: €60. Meer info: patrickdeprez56@gmail.com.

VOS Lode De Boninge Zondag 18 september
Deelname aan de ledendag VOS aan de IJzer (organisatie : Verbond VOS, vzw, Vlaamse Vredesvereniging).

IN BEELD

Er viel weer heel wat te beleven in augustus, daar zijn onderstaande linken met foto’s het bewijs van. Klik snel om het hele album te bekijken.

Geef een reactie