e-vos april 2017

NIEUWS

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van hun sneuvelen, herdenken we in 2017 de IJzerhelden Gebroeders Van Raemdonck, Frans Kusters en Renaat De Rudder. In maart stonden er diverse activiteiten op de agenda om Edward en Frans Van Raemdonck, zowat de populairste Vlaamse IJzersymbolen alsook Amé Fiévez te herdenken. Zo was het bijvoorbeeld op 12 maart verzamelen geblazen in het Gemeentehuis van Temse in het bijzijn van nazaten van de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez. Gelukkig is ook de pers deze IJzersymbolen niet uit het oog verloren.

Op 25 maart kwamen we met tal van VOSsen samen aan de crypte van de IJzertoren voor onze Bloemen voor Helden. Karel Uyttersprot, VOS-bestuurder en coördinator van de herdenkingsactiviteiten omtrent de Gebroeders Van Raemdonck gaf er een boeiende toespraak. De dag vervolgde aan het monument in Steentrate. Op 26 maart vond er in de Onze-Lieve-Vrouwekerk nog een herdenkingsmis ter ere van de broers plaats. Ook in april, mei en november staan er nog Gebroeders Van Raemdonck herdenkingsactiviteiten op het programma.

Daarnaast was het 21 maart Dag Tegen Racisme. Een uitstekende gelegenheid om ons standpunt over racisme naar buiten te brengen:

racisme standpunt VOS

Mag ik van jullie een Vlaming zijn?

Racisme is helaas een probleem voor elke samenleving. Vlaamse Vredesvereniging VOS wil dat Vlaanderen het voorbeeld geeft om een racismevrije gemeenschap te worden, gedragen door allen die in Vlaanderen wonen. Naar aanleiding van de Dag Tegen Racisme op 21 maart publiceert VOS op deze dag haar interview met Nozizwe Dube, een kleurrijke Vlaamse. (verschenen in De Lees meer


Symposium Open Frontbrieven in het Vlaams Parlement

De Frontbeweging startte op 11 juli 1917 met de verspreiding van een aantal Open Frontbrieven, een mijlpaal in de emancipatie van Vlaanderen. Honderd jaar later willen VOS en Aan de IJzer (IJzerbedevaartcomité) hier op zaterdag 29 april 2017 bij stilstaan op een symposium in het Vlaams Parlement, de emanatie van het Vlaamse ontvoogdingsstreven. Daar presenteren Lees meer


KALENDER

9 tot 30 april 2017
Tentoonstelling Gebroeders Van Raemdonck
in het Gemeentemuseum van Temse: Kasteelstraat 6, Temse.
Deze activiteit is één van de vele die door VOS en partners worden ingericht naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het sneuvelen van de IJzerhelden Edward en Frans Van Raemdonck. Het activiteitenoverzicht vindt u hier.

Zaterdag 22 april, 14.00u.
Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene
22 april heeft in Zuidpeene ( ‘Vlaanderen in Frankrijk’) de 41-ste jaarlijkse “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” plaats. Men verzamelt om 14.00u. op het dorpsplein aan de kerk. Zuidpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge (VL). Verdere inlichtingen : Karel Appelmans, tel. 0468 /14.11.53 – 00/ 33/ 618 22 49 57

Zondag 23 april
Erfgoeddag Zorg
Geef onze bestaande heldenhuldezerken voor de gelegenheid dat extra beetje aandacht en zorg met een grondige poetsbeurt en/of margrietje.

29 april 2017, 10.30u.
Symposium Open Frontbrieven
Vlaams Parlement, De Schelp, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel. Inschrijven voor 18 april via 03 213 35 85 of info@vosnet.org met vermelding van ieders naam*, voornaam* en geboortedatum. Zonder deze informatie wordt u niet toegelaten in het Vlaams Parlement. Opgelet: op 29 april plant Infrabel werken tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid, waardoor je per trein niet tot in Brussel-Centraal kan sporen.

Programma: Welkomstwoord (Paul De Belder, voorzitter Aan de IJzer), Historische context (Dr. Luc Vandeweyer), Het canon (Drs. Raf Praet), Het belang van bronnenuitgaven (Prof. em. dr. Frans-Jos Verdoodt), Muzikaal intermezzo Mama’s jasje, De Open Frontbrieven anno 2017 (Vlaams minister-president Geert Bourgeois), Afsluitend woord (Ivo Coninx, voorzitter Vlaamse Vredesvereniging VOS), Receptie, Presentatie (Journalist Rik Van Cauwelaert).

West-Vlaanderen

VOS West-Vlaanderen, zondag 9 april 10.30u. Palmzondag: misviering in de dekenale Sint-Niklaaskerk en bedeling van de palmtakjes. 11.45u. Rondleiding tentoonstelling en wake, kransneerlegging en bedeling gedachteniszantje ‘overleden VOSsen’ in de crypte. 13u. Middagmaal in De Tapperij. Inschrijven voor de maaltijd (€ 35) tot woensdag 5 april, 19u. bij Philippe Haeyaert, 0476 632 961 of philippe.haeyaert@gmail.com.

VOS Izegem, dinsdag 18 april “Het Buddy-systeem van de stad” Een project dat nieuwe Vlamingen begeleidt naar integratie in de gemeenschap en het verenigingsleven, Stephanie Rosseel. Inkom: € 2. Plantijnzaal boven de Stadsbibliotheek. Ingang Wolvestraat, 20u. Meer info: Patrick Deprez: patrickdeprez56@gmail.com of 0479 76 02 80.

VOS West-Vlaanderen, zondag 23 april Erfgoeddag Zorg


Vlaams-Brabant

VOS Beigem, 29 april (17-21u.) en 30 april (11.30u-15u.): Jaarlijks restaurant in De Zevensterre te Beigem. Meer info: Ludo De Smedt: 0476/30.25.52 of vos-beigem@telenet.be.


Oost-Vlaanderen

VOS Melle, zondag 23 april 10.00u.
Erfgoeddag: thema zorg: fototentoonstelling in WZC Kanunnik Triest, Kloosterstraat 33 te Melle.

VOS Melle, zondag 7 mei
Officiële onthulling van het informatiebord bij de heldenhuldezerk van oud-strijder 1914-1918 Emiel Leyman op het kerkhof van Melle-centrum. Het volledige programma bezorgen we u later. Namens het bestuur van VOS-Melle, Guido De Munter.


VOS federatie Gent: Oproep tot inventarisatie oorlogsmonumenten en gedenkplaten

De stad Gent heeft, onder meer aan het Verbond VOS, een oproep gedaan om mee te werken aan de inventarisatie van oorlogsmonumenten uit wereldoorlog I en II. De grote monumenten zijn algemeen gekend, maar muurplaten, ereperken, grafstenen en dergelijke die betrekking hebben op wereldoorlogen zijn dit veel minder! Muurplaten komen bv. voor op privé woningen, in scholen, stations, kerken, postgebouwen etc.

De vraag om inventarisatie behelst onder meer de juiste locatie (straatnaam en huisnummer, welke begraafplaats en perk) enz. en dit voor alle Gentse deelgemeenten en de wijken Kerkbrugge, Langerbrugge, Rieme, Mendonk, Desteldonk en Sint-Kruis-Winkel.

Wie op uitstap is en dergelijke zaken opmerkt, noteer dit asjeblieft. Alle info is welkom bij: Dirk Buys, secretaris VOS-Wondelgem, Frans Louwersstraat 13, 9032 Wondelgem, tel. 09/253.64.36, e-post: dirkbuys@telenet.be

Geef een reactie