Renaat De Rudder in woord en beeld (9 juli 2017)

Zondag 9 juli kwamen we in ruime getale samen in Landegem om Renaat De Rudder die 100 jaar geleden sneuvelde te herdenken met een academische zitting en bloemenhulde. Vooraf werd in de pers ruime aandacht geschonken aan de figuur van Renaat De Rudder en alle initiatieven die dit jaar naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn overlijden worden ingericht. Zo verscheen vrijdag 7 juli bijvoorbeeld nog een artikel in Het Laatste NieuwsIn het najaar gaan nog diverse activiteiten door, waaronder onder meer onze bloemenhulde aan de crypte van de IJzertoren op 17 december 2017, niet toevallig zijn sterfdatum 100 jaar eerder. U kan het volledige programma bekijken in onze brochure. Uiteraard wordt u verder op de hoogte gehouden via onze communicatiekanalen, zoals ons tijdschrift De Vos.

De academische zitting afgelopen zondag werd gevuld met gasttoespraken van Guido Moons, die de levensloop van Renaat De Rudder schetste en zijn Vlaams engagement, en Bart De Valck, die stilstond bij de gedachte van Zelfbestuur en Vlaamse Onafhankelijkheid. Ook familieleden van De Rudder tekenden present en verblijden ons met een persoonlijk woordje. Verder kwamen o.a. ook John Caron en de burgemeester Johan Cornelis aan het woord.

 

IMG_2776

Een selectie foto’s van deze bijeenkomst is sinds kort te bewonderen op onze webstek.

Karel Uyttersprot gaf namens VOS een toespraak aan het monument ‘Testament’ van Renaat De Rudder. Zijn woorden kan u via deze link herlezen.

VOS KU RDR 09072017

Jo De Caluwé las vervolgens voor uit de brieven van Renaat De Rudder.

Landegems dichter Ronny Ranke droeg het gedicht ‘Renaat De Rudder’ voor dat hij schreef voor deze gelegenheid.

Begeleid door het duo Marc De Clercq en Jan Colpaert, werd ‘Het gebed voor het vaderland’ en ‘De Vlaamse Leeuw’ gezongen.

Het geheel werd afgesloten met een drankje in de Foyer.

Geef een reactie