e-vos augustus 2017

NIEUWS

Vanaf september krijgt VOS een nieuwe directeur

Na 17 jaar nemen we afscheid van dhr. Guy Leemans als directeur van VOS Vlaamse Vredesvereniging. Jarenlang heeft hij zijn schouders gezet onder de werking. Het is dan ook met spijt dat we hem zien vertrekken naar de vzw Vlaanderen-Europa, de organisatie achter Vlaanderen Feest. We wensen hem veel succes met deze nieuwe uitdaging. Gelukkig Lees meer


Zin om met ons een (jongeren)afdeling op te richten? Kom naar een startvergadering!

Zin om met ons een (jongeren)afdeling op te richten? Kom dan zeker naar onze info/startvergaderingen in Kessel-Lo en Gent. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom! Jong VOS Leuven Dinsdag 08 augustus, 19.00u – Café Tempo Belle-Vuezaal Baron August de Becker Remyplein 52,  3010 Kessel-Lo Jong VOS Gent Zaterdag 12 augustus, 19.00u – ’t Gouden Mandeke Lees meer


Frans Kusters 11 juliviering met onthulling beeldengroep en reuzenstoet, Rekem

We zagen afgelopen zondag veel bekende gezichten. Na een misviering in de Sint-Pieterskerk en de stoet van de Limburgse reuzen, werd de bronzen beeldengroep Frans Kusters aan het kanaal van Rekem ingehuldigd, een werk van kunstenaar François Joré. De beeldengroep bestaat uit een staande figuur (Frans Kusters) die de Vlaamse fierheid uitdrukt, en een liggende Lees meer


Toespraak namens VOS door Karel Uyttersprot tijdens Renaat De Rudder herdenking (9 juli 2017)

Toespraak VOS tijdens Renaat De Rudder herdenking (9 juli 2017)


KALENDER

FK pentekening

Vrijdag 25 augustus, 15.30u.
Bloemen voor Helden: Frans Kusters
Frans Kusters herdenking aan de crypte van de IJzertoren, Diksmuide.

15.30u.: Ontvangst met koffie in de IJzertoren, Diksmuide
16u.: Plechtigheid met
– Optocht van de IJzertoren naar de crypte
– Verwelkoming Aan de IJzer
– Gedichten van Frans Kusters
– Gelegenheidswoord uit Rekem (Lanaken)
– Getuigenissen over Frans Kusters
– Bloemenhulde en li ederen
– Afsluitend woord: VOS
– Gebed voor het Vaderland en de Vlaamse Leeuw
17u.: Hapje en drankje

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus
Vredesfietseling
11u. vertrek in Ieper. Bezoek aan Saint-Charles de Potyze (Ieper), Tyne Cot Cemetery (Passendale), Käthe Kollwitz Museum (Koekelare), IJzertoren & Paxpoort (Diksmuide). Overnachting in Oostende. Aankomst zondag in Ieper. Vooraf inschrijven: www.vredesfietseling.eu. Organisatie werkgroep VF i.s.m. VOS Vlaamse Vredesvereniging en Aan de IJzer

Zaterdag 30 september, 10.30u.
Leden en sympathisantendag VOS Vlaamse Vredesvereniging, Diksmuide

o.a. met ‘De Geuzen’ en Jean-Pierre Rondas die komt spreken over communautaire polarisatie. Inschrijfformulier met alle informatie en practica bij het De Vos juli-augustusnummer.

Antwerpen 

Zondag 10 september, 15u.
‘t Was Oorlog Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Voorstelling over de Eerste Wereldoorlog met fragmenten uit dagboeken, brieven, teksten en liederen uit die tijd. Tekst: Vic Anciaux. Regie: Chris Lomme.

Oost-Vlaanderen

Zondag 20 augustus
Wondelgem 48ste Wondelgem Wandelt en Fietst. Vrije start vanaf 8.30u, polyvalente zaal ‘De Zulle’ Botestraat 98, 9032 Wondelgem. VOS Wondelgem beschikt over 10 vrijkaarten. Info bij Dirk Buys 09/253.64.36.

Zaterdag 26 augustus, 10.15u.
Vredeswake VOS O-VL. op het Canadees kerkhof Prins Boudewijnlaan (N9), Adegem. Receptie in CC ‘Den Hogen Pad’, Dorp 168, Adegem. Mogelijkheid tot deelname aan koffie en broodmaaltijd, Gasthof Ste-Marie, Gentsesteenweg 140. € 15 p.p. vooraf te betalen op rekening BE38 9795 2509 6872 van VOS-Maldegem. Info: declerck.robert@belgacom.net of 050/71.48.31.

Zondag 3 september, 9u.
Zulte Deelname aan de Frans-Belgische herdenkingsplechtigheid in Machelen-Zulte. Franse militaire begraafplaats, Dorpsstraat 46.
Jaarlijks vindt in Machelen-aan-de-Leie de Frans-Belgische militaire plechtigheid plaats die telkenmale op ruime belangstelling kan rekenen van de gemeenschap van Machelen. Naast Franse en Belgische eredetachementen is steeds een vertegenwoordiger van de koning aanwezig. Na jaren van aandringen, wordt VOS-Zulte voor het eerst uitgenodigd op de officiële herdenking en mag ze bloemen neerleggen aan het monument en op het kerkhof. VOS-Zulte zou graag hebben dat er zo veel mogelijk VOS-vlaggen aanwezig zijn. Info: Eddy Dubois, kaderswilpa@telenet.be

Zondag 3 september, 9u.
Melle Deelname aan de Frans-Belgische herdenkingsplechtigheid in Machelen-Zulte. Franse militaire begraafplaats, Dorpsstraat 46. Meer info: Guido De Munter, 09/231.57.35 od paxvlaanderen@outlook.com

Zaterdag 16 september, 11.00u.-17.00u.
Vlaamse cultuurmarkt, Kouter te Gent. Voor de inrichting van onze stand zijn vlag, wimpels, foto’s, documentatie e.d. steeds welkom op volgend adres. Afdelingsbestuursleden die kunnen en willen meewerken om er een geslaagde eerste deelname van te maken mogen dit melden aan het secretariaat VOS Gouw O.VL: Dirk Taerwe, Spijkstraat 98 te 9040 Sint-Amandsberg, 0496/20.00.99 of dirk.taerwe@skynet.be.

Zondag 8 oktober, 10.30u.
Herdenkingsplechtigheid Renaat De Rudder
Organisatie: VOS Oost-Vlaanderen en de Gemeente Evergem. Optocht naar het Kasteel van Wippelgem vanaf het monument Renaat De Rudder met tentoonstelling en toespraken van de burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA) en VOS-bestuurder Karel Uyttersprot. Info: Dirk Buys: dirkbuys@telenet.be

Vlaams-Brabant

Zondag 13 augustus tot maandag 21 augustus
Aarschot Tentoonstelling over Joe English en de kleine mens in de Grote Oorlog. Locatie: Sint-Rochus Memoriaal, Gijzelaarsstraat (achter huis met nr. 23) te Aarschot. De vernissage start zaterdag 12 aug. om 14u. Meer info bij Johan Noppen: 0494/05.39.05.

West-Vlaanderen

Zaterdag 26 augustus, 12u.
Vredeswake VOS W-VL. met klaroenblazer. Tezamen met de Vredesfietseling alsook het gemeentebestuur van Zonnebeke brengen we een herdenking op de site van de Tyne Cot Cemetery te Zonnebeke. Meer info: Philippe Haeyaert: 0476 632 961 of philippe.haeyaert@gmail.com

Zaterdag 16 september, 13.30u.
Izegem Bezoek aan het Streuvelshuis in Ingooigem. Een gids leidt ons door het huis van de schrijver. Na het bezoek aan het Lijsternest praten we na in de IJshoeve waar artisanaal ijs bereid wordt. Deelname € 4. Afspraak voor autodeling om 13u30 op de parking van “De Leest”. Info: patrickdeprez56@gmail.com

Geef een reactie