Berichten van het front

180208

8 februari 2018, Syrië

De eerste stap naar vrede zijn goed geïnformeerde burgers. Het VOS Ministerie voor Vrede vat voor u wekelijks de belangrijkste evoluties samen van de verschillende brandhaarden in deze wereld. 

De oorlog in Syrië woedt nu al bijna 7 jaar. Hoewel het Syrische regeringsleger met hulp van buitenaf in de nazomer van 2017 erin slaagde om grote delen van door IS bezette gebied te heroveren, betekende dit geen einde aan het conflict in Syrië. De verdeeldheid in Syrië is groot en de inmenging van buitenlandse machten bemoeilijken het vredesproces.

In de strijd tegen IS besloot de internationale coalitie onder leiding van de VS steun te bieden aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Deze beslissing kon op weinig bijval rekenen van Turkije voor wie de YPG een bedreiging vormt wegens haar banden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Met de militaire steun van de VS slaagde de YPG erin om voet aan de grond te krijgen in het Noorden van Syrië. Turkije die een autonoom Koerdisch gebied aan haar grens wil vermijden, zette daarop de aanval in. Eind januari kondigde de Turkse president Erdogan een grond-en luchtoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin aan. Het gevecht tussen de Turkse troepen en de YPG breidde zich al snel uit naar de naburig gelegen stad Manbij waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd. Turkije heeft daarop de VS verzocht om zijn troepen uit de stad terug te trekken.

De spanningen tussen de Turkije en de VS zijn de laatste dagen verder toegenomen. De Turkse president Erdogan stelt zich vragen bij de aanhoudende wapenlevering van de VS aan de YPG in Noord-Syrië aangezien IS uit deze regio is verdreven. Erdogan verdenkt de VS er namelijk van een actie voor te bereiden tegen Turkije, Iran of Rusland. Het plan van de VS om een grenstroepenmacht te installeren aan de Turks-Syrische grens, om te vermijden dat IS in deze regio herrijst, stuitte bijgevolg op protest van Erdogan. Maar ook bij het Syrische regime en Rusland viel dit niet in goede aarde.

Ondertussen bekampt het Syrische regime met steun van Rusland de Syrische rebellengroepen op diverse locaties in het land. In Oost-Damascus hebben de bombardementen uitgevoerd door het Syrische regeringsleger zich uitgebreid naar de steden nabij Irbin en Harasta. In de provincie Idlib zijn de gevechten geëscaleerd nadat er begin deze maand een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht werd gehaald door een Syrische rebellengroep. Rusland liet daarop bombardementen boven deze regio uitvoeren.

De steun van Rusland aan het regime van president Assad staat in contrast met de houding van Turkije en van de internationale coalitie onder leiding van de VS die een oplossing zien in de afzetting van de Syrische president.

Gisteren raakte bekend dat het Syrische regeringsleger opnieuw aanvallen zou uitvoeren met chloorgas in door rebellen bezette gebieden, onder meer in Idlib en in Douma in Oost-Ghouta.

Ondanks de militaire successen op de IS-strijders is de dreiging van IS nog niet geweken: in Hama pleegde IS begin deze week een aanslag op het Syrische regeringsleger, vanuit het Tora Bora gebergte bedreigt ze Iran en ook in het Noorden van Sinai voerde IS enkele dagen geleden nog een aanval uit.

Ministerie voor Vrede? Tot op de dag van vandaag denken beleidsmakers in termen van oorlog en defensie. VOS Vlaamse Vredesvereniging pleit voor de oprichting van een Ministerie voor Vrede om te denken vanuit een vredesbeleid in plaats van een oorlogs- of defensiebeleid.  

Geef een reactie