Berichten van het front

22 maart 2018, Verenigde Staten

De eerste stap naar vrede zijn goed geïnformeerde burgers. Het VOS Ministerie voor Vrede vat voor u wekelijks de belangrijkste evoluties samen van de verschillende brandhaarden in deze wereld.

In Amerika werd vorige week de Minister van Buitenlandse Zaken Tex Tillerson ontslagen en vervangen door CIA-baas Mike Pompeo. De meningsverschillen tussen de president Trump en Tillerson met betrekking tot de nucleaire deal met Iran, als ook de confrontatie met Noord-Korea en de strategie voor het Midden-Oosten zouden aan de basis liggen voor het ontslag.

De keuze voor Mike Pompeo is geen verrassing gezien zijn persoonlijke band met de Amerikaanse president. Bovendien sluiten Pompeo’s standpunten, in tegenstelling tot die van zijn eerder gematigde voorganger, nauwer aan bij het beleid van Trump. Pompeo staat immers bekend als voorstander van een harde aanpak, zeker ten opzichte van landen als Iran en Noord-Korea.

Ten opzichte van Iran is Pompeo ongemeen hard. Zo sprak hij vorige jaar over Iran als een ‘criminele politiestaat’ en maakte hij de vergelijking met terreurgroep IS. Tillerson daarentegen trachtte Trump te overtuigen de nucleaire deal met Iran na te leven. Met het aantreden van Pompeo komt dit kernakkoord onder vuur te liggen. Overeenkomstig met Trump is Pompeo namelijk niet te spreken over de internationaal onderhandelde nucleaire deal met Iran. De deadline voor de bekrachtiging van dit kernakkoord is gepland voor binnen twee maanden. Indien Trump besluit om opnieuw sancties in te stellen tegen Iran, zal dit drastische gevolgen hebben aangezien de Europese diplomatie ook sterk geïnvesteerd heeft in dit kernakkoord.

Het ontslag van Tillerson vindt tegelijk ook plaats op het moment dat de voorbereidingen voor een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volop aan de gang zijn. De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un die mogelijks in mei zal plaatsvinden, is bijzonder te noemen. Trump wordt zo de eerste Amerikaanse president die een Noord-Koreaanse leider ontmoet.  Daarenboven heeft de Noord-Koreaanse leider laat weten dat hij bereid is om over te gaan tot denuclearisering. Ondanks deze aankondiging houden zowel Trump als Pompeo vast aan de sancties tegen Noord-Korea. Deze, door de internationale gemeenschap opgelegde, sancties tegen Noord-Korea verklaren de knieval van de communistische leider Kim Jong-un. De gevolgen van deze sancties voor zijn regime zijn immers zeer goed voelbaar.

Via een goed uitgekiende strategie hoopt Noord-Korea zich te kunnen ontdoen van deze sancties. Daarbij is Kim Jong-un zich bewust van het feit dat zowel Zuid-Korea, Japan als president Trump zijn toenaderingspoging niet kunnen negeren. Desondanks bestaat het gevaar dat als de ontmoeting met Trump misloopt de confrontatie tussen beide machten opnieuw verscherpt.

De toenaderingspoging van Noord-Korea beperkt zich niet enkel tot de VS. Eerder reikte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un al de hand naar de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung. Dit resulteerde in een deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Ministerie voor Vrede? Tot op de dag van vandaag denken beleidsmakers in termen van oorlog en defensie. VOS Vlaamse Vredesvereniging pleit voor de oprichting van een Ministerie voor Vrede om te denken vanuit een vredesbeleid in plaats van een oorlogs- of defensiebeleid.

Geef een reactie