Berichten van het front

180322-1

22 maart 2018, Syrië

De eerste stap naar vrede zijn goed geïnformeerde burgers. Het VOS Ministerie voor Vrede vat voor u wekelijks de belangrijkste evoluties samen van de verschillende brandhaarden in deze wereld.

Na weken van bombardementen en ander oorlogsgeweld kregen de Syriërs, gevangengehouden in de belegerde rebellen-enclave Oost-Ghouta, begin vorige week de kans om deze regio te verlaten. Eerst werden de burgers die dringend medische hulp nodig hadden via bussen door een humanitaire corridor uit de regio weggebracht.

Het is de eerste medische evacuatie in bijna een maand tijd. Van de 400.000 burgers die vast zitten in Oost-Ghouta hebben ondertussen zo’n 45.000 mensen de regio verlaten. De VN-Veiligheidsraad dringt aan op een staakt-het-vuren van dertig dagen maar zowel het Syrische regime als Rusland wijzen op de terroristen die nog steeds in Ghouta verschanst zitten.

In Afrin heeft de strijd tussen Turkije en de Koerische YPG een belangrijke wending genomen. Afgelopen weekend slaagde het Turkse leger erin om de stad volledig in te nemen. Ook in deze regio zitten honderdduizenden mensen gevangen.

De Turkse overwinning op de Syrische Koerden maakt echter geen einde aan de gevechten. De president Erdogan maakte zopas bekend dat het Turkse leger verder zal doorstoten naar Manbij, Kobani en andere gebieden die door de Koerdische YPG gecontroleerd worden.

Voor Erdogan is ook een militaire vervolgoperatie in Irak niet uitgesloten. Tenzij Bagdad zelf actie onderneemt om de Koerdische militanten uit het Noorden van het land te verdrijven.

Ministerie voor Vrede? Tot op de dag van vandaag denken beleidsmakers in termen van oorlog en defensie. VOS Vlaamse Vredesvereniging pleit voor de oprichting van een Ministerie voor Vrede om te denken vanuit een vredesbeleid in plaats van een oorlogs- of defensiebeleid.

Geef een reactie