Aanbod lezingen & tentoonstellingen

Co English en Piet De Baere

‘Joe English, kunstschilder (1882-1918) en Elisa Goedemé kunstzangeres (1876- 1926)’

*voordracht met PowerPointvoorstelling

In deze lezing met PowerPointpresentatie belichten Piet De Baere en Co English, kleindochter van Joe, het leven en werk van Joe English, kunstschilder en zijn echtgenote Elisa Goedemé, de Antwerpse pianiste en muzieklerares.

Ze gaan dieper in op zijn familie, zijn opleiding in Brugge en Antwerpen en zijn deelname aan wedstrijden zoals de ‘Prijs van Rome’ en de ‘Godecharleprijs’. Als veelbelovend kunstenaar kreeg hij talloze opdrachten om portretten te maken, alsook tekeningen voor tijdschriften en ontwerpen van vlaggen. We vernemen verder meer over het gezin English-Goedemé en hoe het hen verging ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Na deze oorlog werd hij één van de IJzerhelden voor de Vlaamse beweging o.a. als ontwerper van de Heldenhuldezerkjes en zijn vele tekeningen als frontsoldaat. Deze lezing duurt minimum 60 minuten, maximum 2u. naar wens van de inrichter (met een korte pauze).

Prijzen

€ 150 excl. kilometervergoeding voor VOS-afdelingen, derden en scholen.

Te voorzien:

Projector


Boekvoorstelling ‘Het dagboek van granaten in Damascus’

*met PowerPointvoorstelling, beamer te voorzien

Onderzoeksjournalist Jens De Rycke (’89) reisde de afgelopen jaren in het door oorlog verscheurde Syrië, door het gebied dat nog steeds wordt gecontroleerd door president Bashar al-Assad. Dit dagboek wil de lezer helpen in de zoektocht naar de waarheid over Syrië. Het is een pro, noch een anti-Assad boek. Het wil het eenzijdige verhaal dat door zowel westerse als Russische media wordt opgevoerd, doorbreken

omdat ook de Syriërs het recht hebben om hun verhaal te vertellen.

Jens De Rycke studeerde internationale research journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen, daar behaalde hij tevens een postgraduaat regionale focus: Arabische wereld & het Midden-Oosten. Hij reisde de afgelopen jaren in het door oorlog verscheurde Syrië door het gebied onder controle van de regering in Damascus, door Irak en Armenië.

Prijzen

Voor de lezing vraagt de spreker enkel een kilometervergoeding en de voorwaarde dat hij er zijn boeken kan verkopen.

Te voorzien:

Projector


Lezing met fototentoonstelling over de christenen in Irak

Vier jaar na de inval van IS in Irak trok onderzoeksjournalist Jens De Rycke (’89) naar Noord- Irak om te zien wat de toestand daar is voor de Iraakse christenen en of zij nog een toekomst in hun thuisland hebben. VOS Vlaamse Vredesvereniging heeft een tentoonstelling gemaakt van het materiaal dat Jens De Rycke op zijn reis naar Irak verzamelde. De tentoonstelling toont de huidige toestand van de verschillende christelijke gemeenschappen in (Noord) Irak.

Jens De Rycke studeerde internationale research journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen, daar behaalde hij tevens een postgraduaat regionale focus: Arabische wereld & het Midden-Oosten. Hij reisde de afgelopen jaren in het door oorlog verscheurde Syrië door het gebied onder controle van de regering in Damascus, door Irak en Armenië.

Mogelijk bij deze tentoonstelling

  • Woord van toelichting tijdens de opening
  • Lezing: gratis, excl. kilometervergoeding en de voorwaarde van boekenverkoop

Practica

13 tentoonstellingspanelen (formaat: 800x620mm) 13 schildersezels

Prijzen

€ 250,00 waarborg tentoonstelling (incl. gebruik schildersezels)

Voor de lezing vraagt de spreker enkel een kilometervergoeding en de voorwaarde dat hij er zijn boeken kan verkopen.

Transport van de tentoonstelling is gratis indien de organisator de tentoonstellingspanelen zelf komt ophalen en terugbrengen naar het VOS-secretariaat. Indien het VOS-secretariaat zorgt voor de levering en ophaling wordt een kilometervergoeding van € 0,3653/km (H/T) gevraagd.


Guy Leemans
‘De Frontbeweging’ of ‘Heldenhulde’

*met powerpointvoorstelling

Aan het IJzerfront, tussen leven en dood, voelden soldaten de Vlaamse achterstelling in België des te scherper aan. Ze organiseerden zich in de Frontbeweging en vroegen op grond van het recht op zelfbeschikking respect voor hun eigenheid. Op de graven van gesneuvelde kameraden plaatsten ze eigen grafstenen, heldenhuldezerkjes. De zerkjes symboliseerden idealen die over de dood heen reiken en moesten het leed van de nabestaanden verlichten: de gevallenen waren niet voor niets gestorven.

De afstand tot de Grote Oorlog vergroot. De ooggetuigen zijn allen heengegaan. Maar onder de vorm van hun idealen van zelfbestuur en vrede gaven zij ons een blijvende zingeving mee. Guy Leemans, historicus en filosoof, is hoofdredacteur van De Vos en zetelt in de algemene vergaderingen van VOS, het IJzerbedevaartcomité, de vzw Vlaanderen-Europa (Vlaanderen Feest!) en de Beweging Vlaanderen-Europa.

Prijzen

€ 50 excl. kilometervergoeding voor VOS-afdelingen

€ 150 excl. kilometervergoeding voor derden en scholen


Nick Peeters
Van ‘ros tafelspringertje’ tot ‘den grooten Vlaamschen strijder’

*met powerpointvoorstelling

In deze historische lezing met PowerPointpresentatie belicht Nick Peeters de bewogen levensloop van de Vlaams-nationalistische marxist Jef Van Extergem. Dit met aandacht voor het natuurlijke samengaan van de sociale en de Vlaamse beweging in de eerste helft van de vorige eeuw. Waarom werd Van Extergem in 1914 van school gegooid? Waarom stapte hij in het Vlaams-nationalistische activisme tijdens de Eerste Wereldoorlog? Hoe reageerde hij op de opkomst van het fascisme in de jaren 1930 in Vlaanderen? Hoe moeten we Van Extergem vandaag herinneren? Op deze vragen probeert de spreker een antwoord te vinden.

Nick Peeters is historicus, lid van de Algemene Vergadering van VOS Vlaamse Vredesvereniging en hoofdredacteur van de VVB-jongeren. Deze lezing duurt ongeveer anderhalf uur.

Prijzen

VOS-afdelingen en derden: € 50 excl. kilometervergoeding

Te voorzien:

Projector