Toekomstverkenningen Richard Celis

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
10 december 2016 @ 13:30
2016-12-10T13:30:00+01:00
2016-12-10T14:00:00+01:00
Waar:
Aula Rector Dhanis
Kleine Kauwenberg 14
2000 Antwerpen
België
Contact:
Beweging Vlaanderen Europa

celisDe conferentie 2016 vormt het slot van het vijfjarenproject en vindt plaats op 10 december om 14 uur in de Aula Rector Dhanis van de Universiteit Antwerpen. Ze zal een thema hebben dat vandaag uitermate prangend is: de onderlinge verhouding en wisselwerking tussen de Lage Landen en de Europese Unie.: ‘Op weg naar 2030. De Lage Landen in Europa. Welke toekomstvisie?

De euforie omtrent de Europese roeping lijkt weggeëbd. Een ’eurokritische’ houding overstemt in zekere zin een vroegere ‘eurofiele’ bezieling. Deze tendensen gaan ook niet voorbij aan de samenleving in Vlaanderen en Nederland. Wat worden de krijtlijnen voor een nieuw evenwicht? Zal een actief partnerschap Vlaanderen-Eiuropa in Europa met zijn onzekere toekomst aan belang winnen? Grijpen we naar het concept van een ‘confederaal’ Europa? Zoeken we tegelijkertijd naar de kernbevoegdheden die aan aan het Europees niveau kunnen toebedeeld worden om voor de samenleving in 2030 de beste toekomstkansen te bieden? Op sommige beleidsdomeinen minder Europese inmenging maar op andere domeinen dan weer méér Europa? Met als rode draad: hoe wordt de toekomst van de kinderen van onze kinderen het best behartigd?

Volgende sprekers hebben alvast hun medewerking al toegezegd.

 • de houders van de universitaire leerstoel “Europese waarden: discoursen en perspectieven”:
  de professoren Noël Clyck (Universiteit Antwerpen) en Luuk van Middelaar (UCL)
 • de professoren Matthias Storme die geëngageerd is in de Vlaamse Beweging
  en doceert aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen,
  Hendrik Vos, directeur van het Centrum voor EU Studies aan de Universiteit Gent,
  en Kim Putters die voorzitter is van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Nederland
 • de filosofe/columniste Tineke Beeckman en journalist Rik van Cauwelaert

Vlaams minister-president Geert Bourgeois houdt een slottoespraak.
Ook de vice voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, is gevraagd als spreker.
Zeer de moeite waard dus om uit te kijken naar hun visie, commentaren en replieken!

Inschrijven kan vanaf nu
De slotconferentie van de Toekomstverkenningen Richard Celis komt tot stand in een samenwerking tussen diverse Vlaamse organisaties . Ze wordt voorgezeten door professor Jan De Groof (Europacollege Brugge en Universiteit Tilburg). U bent zeer hartelijk welkom om het bijzonder interessante en actuele programma mee te maken in de Aula Rector Dhanis van de stadscampus Universiteit Antwerpen, Kleine Kauwenberg 14-22 op zaterdagnamiddag 10 december 2016 om 13.30 uur.
Deelnemen is gratis. Vooraf inschrijven via info@vlaandereneuropa.eu is wel noodzakelijk. Vermeld in de onderwerpregel van uw bericht:”toekomstverkenningen” en noteer in het bericht zelf: “Antwerpen 2016”+voornaam, naam, adres en e-postadres van de personen voor wie u inschrijft.

Geef een reactie