UITGESTELD: Vredesconferentie: Willen Belgen nieuwe gevechtsvliegtuigen?

Klik om kaart te tonen
Wanneer:
21 november 2015 @ 14:00 – 18:00
2015-11-21T14:00:00+01:00
2015-11-21T18:00:00+01:00
Waar:
IHECS
Stoofstraat 58
1000 Brussel
België
Contact:
Vincent Vanhumbeeck
0472/47.13.44

De Vredesconferentie ‘Willen Belgen nieuwe gevechtsvliegtuigen’ komt er op initiatief van het nationaal platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’.
VOS Vlaamse Vredesvereniging maakt hier deel van uit en wenst te wijzen op zijn eigen STANDPUNTEN in dit verhaal.  

UITGESTELD

Beste allen,

Door een samenloop van omstandigheden hebben de organisaties van de vredesconferentie van zaterdag 21 november beslist om deze uit te stellen naar een latere datum, vermoedelijk in januari 2016. We zullen u de juiste datum tijdig communiceren en verontschuldigen ons ondertussen voor het eventuele ongemak van deze laattijdige maar goed overwogen afgelasting.

We blijven in de weer om u een kwaliteitsvolle conferentie te bieden, die het debat kan stimuleren tussen de hele civiele samenleving over het dossier van de vervanging van de gevechtsvliegtuigen. Deze discussie is meer dan ooit belangrijk.

Mogen we u vragen om alvast de nationale manifestatie tegen de aankoop van gevechtsvliegtuigen te noteren die plaatsvindt op 24 april 2016 om 14u (Centraal-Station, Brussel).

Meer info over de campagne tegen de gevechtsvliegtuigen vindt u op www.geengevechtsvliegtuigen.be en de oproep voor de nationale manifestatie alvast via facebook: https://www.facebook.com/events/434218100117300/

We danken u voor uw begrip en blijven tot uw beschikking voor al uw vragen.
Platform geen gevechtsvliegtuigen

Vredesconferentie : Willen Belgen nieuwe gevechtsvliegtuigen?

De Belgische regering is klaar om onvoorziene uitgaven te maken voor defensie: Er wordt 6 miljard euro voorzien om nieuwe jachtvliegtuigen te kopen en het budget voor defensie wordt verdrievoudigd tussen 2019 en 2030, wat een verhoging met 4,2 miljard euro per jaar inhoudt!

Maar is dit waar ons land echt nood aan heeft? Moeten we investeren in beveiliging wanneer uit talloze voorbeelden blijkt dat zich tot de tanden bewapenen geen immuniteit biedt tegen een aanval, of zelfs gewond te raken? Zijn het “oog om oog, tand om tand”-principe en een duizelingwekkende wapenwedloop werkelijk oplossingen voor spanningen en meningsverschillen?

Wat zijn de echte bedreigingen voor vrede en stabiliteit? Hoe kunnen we daar aan werken? Waarom zijn investeringen in jachtvliegtuigen en bombardementen (met nucleaire capaciteit) geen echte oplossing, wanneer we aan vrede en stabiliteit willen bijdragen? Hoe kunnen we deze immense bedragen aanwenden om zowel hier als in het buitenland voor vrede en stabiliteit te zorgen? Kunnen we dromen van een Ministerie van Vrede, en welke taken zou het opnemen?

Dit zijn de onderwerpen die we zullen aansnijden op de 11e Vredesconferentie.

Programma:

14u00 – Onthaal en presentatie door Annemarie Gielen (Pax Christi Vlaanderen)

14u30 – Rondetafelgesprek: Aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen en de budgetverhoging van Defensie. Welke uitgaven zijn werkelijk prioritair?

  • Twee vertegenwoordigers van de vakbonden: ABVV en LBC-NVK
  • Een vertegenwoordiger van de internationale solidariteit
  • Een vertegenwoordiger van de milieubeweging
  • Een vertegenwoordiger voor de opvang van migranten

16u00 – Koffiepauze

16u15 – Presentatie door CADTM over de verhoging van militaire uitgaven, in tijden van besparingsmaatregelen.

16u30 – Presentatie & debat – Investeren in Defensie, welke gevolgen voor de internationale vrede en stabiliteit? Welke andere oplossingen zijn er? Met Samuel Legros (CNAPD) en Ludo de Brabander (Vrede vzw)

17u00 – Actie “Waarom ik deelneem aan de betoging van 24 april?” op de trappen van de Beurs.

Prijs en reservatie : 3 euro, reservatie nodig: vrede@vrede.be

Simultane vertaling FR/NL.

Geef een reactie