Zij trokken het spoor

Wanneer:
6 november 2016 @ 11:15 – 17:00
2016-11-06T11:15:00+01:00
2016-11-06T17:00:00+01:00
Waar:
Alveringem
Contact:
VVB en VOS
03 366 18 50

webbanner-alveringem

In het kader van 100 jaar WO I richten VVB en VOS dit jaar opnieuw de focus op personen, op gebeurtenissen die tijdens die tumultueuze en helse periode aan het IJzerfront onmiskenbaar hun stempel hebben gedrukt op de moeizame en harde strijd voor elementaire rechten van de Vlaamse frontsoldaten. Wie het in die dagen nog maar waagde om openlijk kritische vragen te stellen bij de toenmalige militaire of politieke besluitvorming of het in woord en geschrift had over “Vlaamse eisen” kreeg het meestal binnen de kortste keren te maken met een keiharde en brutale repressiepolitiek van het Belgische legerapparaat.

Die repressieve aanpak heeft echter niet kunnen verhinderen dat er, al was het clandestien en in het geheim, stilaan een georganiseerd protest en verzet begon te groeien in de periode einde 1916 aanvang 1917. Het was het begin van wat later werd omschreven als “de Frontbeweging”.
Onder het motto “Zij trokken het spoor” worden op zondag 6 november a. s. drie namen, drie personen wiens inzet in die moeilijke dagen onlosmakelijk met de Frontbeweging is verbonden extra voor het voetlicht geplaatst: Filip de Pillecyn, Adiel Debeuckelaere en Hendrik Borginon.
Tijdens een sobere en serene plechtigheid in de St.-Audomaruskerk in het centrum van Alveringem en aan het huis van de toenmalige hoofdonderwijzer waar de legendarische open brief aan de koning het licht zag worden deze mensen en hun inzet dankbaar herdacht.
Net zoals de voorbije jaren het geval was zal er voor wie er wenst gebruik van te maken busvervoer voorzien worden, eveneens zal er gezorgd worden voor een smakelijke maaltijd en een interessant en boeiend namiddagprogramma.

Programma

11.15u.
Sint-Audomaruskerk, Alveringem, Dorp
Herdenking met o.m.
– poëzie van Anton van Wilderode
– muziek van Walter Evenepoel
Presentatie: Wilfried Haesen

12u.
Optocht – enkel met leeuwenvlaggen, geen partij- of verenigingsvlaggen – naar de gemeenteschool in de Nieuwstraat
Daar bevond zich vroeger het huis van de hoofdonderwijzer waar in juli 1917 de legendarische Open Brief aan de koning werd gestencild en verspreid.
Toespraak: Philippe Haeyaert, voorzitter VOS West-Vlaanderen.
Kranslegging door de VVB en VOS.
Afsluiting met de Vlaamse Leeuw.

Aansluitend mogelijkheid tot deelname aan
– een maaltijd (tomatensoep, varkenshammetje met sla & frieten) aan €15 in
Hotel Hinterland, Beauvoordestraat 9, Alveringem (Izenberge). Inschrijven via de VVB, www.vvb.org; 03/366.18.50 en overschrijving van €15 op rekeningnr. BE39 4099 5639 8119.
– om 15u., (terug bij de Sint-Audomaruskerk in Alveringem, Dorp):
Gidsbeurt o.l.v. Frank Becuwe over Alveringem en de er aan verbonden grote namen zoals Cyriel Verschaeve en de 3 kopstukken van de Frontbeweging, maar ook over de gewone IJzerfronter. Kostprijs: €3 per persoon. Bij slecht weer is een binnenprogramma voorzien. Einde: 17.00u.

Opmerkingen:
De VVB legt aan € 10 per persoon een bus in, met volgende stopplaatsen: 8.30u.: Pidpa, Desguinlei, Antwerpen; 9.30u.: P&R Gentbrugge; 10.15u.: Cowboy Henk Kortrijk. Wie zowel intekent op de busreis als voor de maaltijd & gidsbeurt schrijft dus €28 over op het bovenstaande rekeningnummer.

Geef een reactie