Mars van de Peene 23-04-2016

Tientallen leeuwenvlaggen kleurden de Noordpeene tijdens de 40ste Mars van de Peene op 23 april 2016. ‘De ingesteldheid is steeds dezelfde’, zegt Claude Devulder, voorzitter van het Peenecomité. ‘Het gaat erom de Vlamingen van Frankrijk en België te verenigen rond een gedeelde geschiedenis. Men moet laten zien dat Vlaanderen bestaat’. De mars staat los van politieke belangen. Zo waren er geen incidenten, noch excessen, wat in het verleden al eens anders was met extremistische toespraken.

De 40ste Mars van de Peene lokte zo’n 80 Vlamingen naar Frans-Vlaanderen, zoals Luc Van Den Weygaert van Hove: ‘Ik kom voor de natuur, cultuur en geschiedenis’. Voor sommigen zoals Agathe van Hazebrouck was het de eerste keer. Ook een 15-tal jongeren, waaronder Aurélien Verhassel, 32 jaar, kwamen de Vlaamse identiteit uitdragen. ‘Het is zeker geen folklore. Het is een identiteit die leeft’. Voor anderen was het een familie-aangelegenheid. Genealoog Werner Peene kwam met familie, kinderen en kleinkinderen langs om de geschiedenis van zijn familie te onderzoeken.

Voor de optocht, verzamelden de deelnemers zich bij het graf van Louis de Baecker op de begraafplaats Noordpeene. Hij was de Noordpeense stichter van het Vlaams Comité van Frankrijk.

Bron: La voix du Nord
Foto’s: Luc Van den Weygaert